Ευγένιος Τζιμογιάννης: Φόρος τιμής σε ένα παλικάρι του Χριστού και της Ελλάδας

eygenios tzimogiannhs 01

Καλό Παράδεισο αγνέ αγωνιστή! Πήγες να συναντήσεις τον Παύλο Μελά, τον καπετάν Κώττα και τους άλλους αγαπημένους σου ήρωες.

Με οδύνη και πόνο ψυχής για την κατ' άνθρωπον απώλεια, η ΣΦΕΒΑ αποχαιρετά τον Ευγένιο Τζιμογιάννη, που απεβίωσε συνεπεία τροχαίου ατυχήματος στις 22 Ιουλίου.

Έναν αγνό αγωνιστή, ένα παλικάρι του Χριστού και της Ελλάδας, που ολόκληρη η ζωή του αντανακλούσε φως, αξίες και ιδανικά.

Πολύτεκνος οικογενειάρχης, άνθρωπος της βιοπάλης και του καθημερινού αγώνα, που ωστόσο θεωρούσε δική του προσωπική υποχρέωση την αγώνα για εθνικά μας θέματα αλλά για την διόρθωση των κακώς κειμένων στην κοινωνία μας. Αναθρεμμένος με τα πνευματικά νάματα της πίστεως και της αρετής από την οικογένειά του, γαλουχήθηκε δίπλα σε πνευματικές μορφές του σύγχρονου Αγιορείτικου μοναχισμού και ιδιαίτερα στον μακαριστό Γέροντα Εφραίμ τον Φιλοθεϊτη (μετέπειτα  Αριζονίτη).

Η παιδεία του αυτή αλλά και η έμφυτη αγάπη του για τον Ιησού Χριστό και την πατρίδα μας, την Ορθόδοξη Ελλάδα,  τον έκανε ιδιαίτερα ευαίσθητο στα πνευματικά και εθνικά ζητήματα που απασχολούν την πατρίδα μας. Ενεργός σε κάθε πτυχή της κοινωνικής ζωής, στην φροντίδα για την οικογένειά του, στο σύλλογο γονέων των σχολείων των παιδιών του, ευαίσθητος   στον ανθρώπινο πόνο  και στις δυσκολίες μέσα από την εργασία του, αντιμετώπιζε πάντα  με το  χαμόγελο τους συνανθρώπους του.  Το περίσσευμα της μεγάλης του καρδιάς συχνά ξεπερνούσε τις δυνατότητες του υλικού του βαλαντίου, όταν διαπίστωνε ανάγκη στον συνάνθρωπό του, για αυτό και δικαίως έλαβε το προσωνύμιο   "ο αγαθός γίγαντας"  λόγω του αναστήματός του.

Ο  Ευγένιος υπήρξε μία από τις πιο  εμβληματικές μορφές του αγώνα ενάντια στην προδοτική και επονείδιστη συμφωνία των Πρεσπών. Η δράση του μέσα από τις τάξεις του Πανελληνίου Συλλόγου των Απογόνων Μακεδονομάχων (ως προέδρου του ένστολου τμήματος του Συλλόγου), τον έφερε στην πρώτη γραμμή  του αγώνα σε όλα τα συλλαλητήρια και τις  εκδηλώσεις από τη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα ως το Πισοδέρι και κάθε γωνιά της πατρίδας μας. Όπως μας βεβαίωσε το προεδρείο του συλλόγου, καταβάλλοντας ιδιαίτερο κόπο και  οικονομικές θυσίες  και εγκαταλείποντας  συχνά επαγγελματικές και οικογενειακές υποχρεώσεις έδωσε παντού το παρόν ως ένστολος Μακεδονομάχος, χωρίς να ζητάει καμμία αναγνώριση και ανταμοιβή, έχοντας μόνο την ηθική ικανοποίηση του έντιμου αγώνα για την πατρίδα μας.   

Λιγότερο γνωστή αλλά το ίδιο  σημαντική υπήρξε και η προσφορά του στο θέμα της Βορείου Ηπείρου για την οποία ήταν εξίσου ευαισθητοποιημένος. Με μακρινή καταγωγή και ρίζες  από την πλευρά της μητέρας του από το χωριό Τεριαχάτες της Δρόπολης, τα μέλη της ΣΦΕΒΑ τον είχαμε δίπλα μας σε κάθε δράση και ενέργεια μας τα τελευταία χρόνια στον ελλαδικό χώρο αλλά και συχνά και στη Βόρειο Ήπειρο. Σε κάθε αποστολή μας προσπαθούσε να βοηθήσει με εκκλησιαστικό και εκπαιδευτικό  υλικό, αλλά και είδη πρώτης ανάγκης για τους αδελφούς μας. Τιμούσε ιδιαίτερα τους εθνομάρτυρες Αριστοτέλη Γκούμα και Κωνσταντίνο Κατσίφα και η γεμάτη δάκρυα  συγκίνησή του καθώς έσκυβε να φιλήσει το χέρι των γονέων του Αριστοτέλη στην επίσκεψή μας στη Χειμάρα πριν 4 χρόνια, θα μείνει για πάντα χαραγμένη στη μνήμη μας, καθώς σπάνια συναντούμε τετοιες αγνές  ψυχές που να ζουν και να αναπνέουν κυριολεκτικά για τον Χριστό και την Ελλάδα. 

Η βαθιά του πίστη στον Θεάνθρωπο Χριστό του έδινε δύναμη και ελπίδα στον προσωπικό του αγώνα  ενάντια στην παρακμή και την σαπίλα που κυριαρχούν στην σημερινή κοινωνία.

Με την ίδια ελπίδα, τα μέλη της ΣΦΕΒΑ ευχόμαστε ο θεμελιωτής της πίστεώς μας και νικητής του θανάτου  Ιησούς Χριστός, να δεχθεί στους κόλπους του και "να αναπαύσει εν σκηναίς δικαίων", τον όντως "δίκαιο"  αδελφό μας Ευγένιο δια πρεσβειών του Γέροντός του Εφραίμ Αγιορείτου και να παρηγορήσει και ενισχύσει  την αγαπημένη του σύζυγο, τα τέκνα, τους γονείς, και όλη την οικογένειά του.

eygenios tzimogiannhs 01

Πηγές:

1. Συντονιστική Φοιτητική Ένωση Βορειοηπειρωτικού Αγώνα (Σ.Φ.Ε.Β.Α.)
2. Τράπεζα Ιδεών.