Η αιρετική «Νέα Ακρόπολη» σε εκκλησιαστικό γηροκομείο!

Μεταφέρθηκε στην ΕΠΜ μία ανάρτηση από επίσημη σελίδα στο facebook των μονάδων φροντίδας ηλικιωμένων Ιεράς Μητροπόλεως της Εκκλησίας της Ελλάδος, στις 30 Σεπτεμβρίου, η οποία παρουσίαζε φωτογραφίες από μία εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο χώρο του γηροκομείου, συνοδευόμενες από ένα κείμενο που κατέληγε ως εξής:

«Μία εμπειρία μοναδική, πλαισιωμένη από τρεις υπέροχους ανθρώπους: Την Κ., το Σ. και τον Κ., εθελοντές του φιλοσοφικού και πολιτιστικού οργανισμού "Νέα Ακρόπολη"!!!

Τους ευχαριστούμε πολύ για την τόσο ζεστή και ουσιαστική επαφή!!! Ήταν πραγματικά το καλύτερο δώρο εν όψει της αυριανής γιορτής (Παγκόσμιας Ημέρας Τρίτης Ηλικίας) και χαιρόμαστε ιδιαιτέρως που η συνεργασία μας ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς!!!».

Τι είναι ο «φιλοσοφικός και πολιτιστικός» οργανισμός  «Νέα Ακρόπολη»;

Είναι μία επικίνδυνη αίρεση με ακραία ρατσιστική φιλοσοφία η οποία χρησιμοποιεί τη μαγεία και δοξασίες απολύτως ασυμβίβαστες με την ορθόδοξη πίστη. Βρίσκεται στον κατάλογο των εξωχριστιανικών παραθρησκευτικών ομάδων (ν. 252 αλφαβητικά) της επιτροπής επί των αιρέσεων της Εκκλησίας της Ελλάδος[i], ενώ εναντίον της έχουν γράψει πολλοί αντιαιρετικοί ερευνητές, με κορυφαίο τον μακαριστό π. Αντώνιο Αλεβιζόπουλο, πατέρα της ποιμαντικής κατά των νεοεποχήτικων αιρέσεων.

Η οργάνωση δεν ξεκίνησε από την Ελλάδα, όπως κάποιος θα μπορούσε να υποθέσει από την ελληνική ονομασία της. Ιδρύθηκε στην Αργεντινή το 1957 από τον Γ. Α. Λιβράνγκα και εμφανίστηκε στην Ελλάδα το 1981 από τον Γ. Πλάνα. Σήμερα δραστηριοποιείται σε 55 χώρες και στην Ελλάδα διατηρεί 11 παραρτήματα! Μάλιστα, τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιεί για προσηλυτιστικούς λόγους τα social media με δόλωμα τη φιλοσοφία, για να στρατολογήσει μέλη, αποκρύπτοντας το θρησκευτικό χαρακτήρα της. Αριθμεί στο ελληνικό facebook 17 χιλιάδες ακολούθους, γεγονός που καταδεικνύει την επικινδυνότητα αλλά και τη φθορά που προκαλεί σε ανύποπτους ανθρώπους.

Η παρουσία οποιασδήποτε δραστηριότητας από μία τέτοια αιρετική οργάνωση σε εκκλησιαστικό ίδρυμα είναι ανεπίτρεπτη αφού, εξοικειώνει τους συμμετέχοντες με νεοεποχήτικες πρακτικές, αλλά και με την ίδια την οργάνωση.

Παλαιότερα, τα εκκλησιαστικά γηροκομεία, ακόμα και τα κοσμικά, προετοίμαζαν τους γέροντες για την έξοδό τους από τη ζωή. Πραγματοποιούνταν κηρύγματα, εξομολόγηση, Θ. Λειτουργίες και άλλες ιεροπραξίες, όλα όσα κρατούν τους ηλικιωμένους σε πνευματική ετοιμότητα, ώστε να μην ξεγελαστούν την τελευταία στιγμή και χάσουν την πολύτιμη ψυχή τους. Πόσο φοβερό είναι οι ηλικιωμένοι αντί να ενισχύουν με τις προσευχές τους τον κόσμο, να εμπλέκονται με δαιμονικά περιπαίγματα!

Οι υπεύθυνοι των γηροκομείων, αλλά και καθένας που τελεί το λειτούργημα της φροντίδας ηλικιωμένων, έχουν ευθύνη όχι μόνο για τη φροντίδα του σώματος, αλλά κυρίως της ψυχής των γερόντων. Τι θα ωφελήσει τον γηροκομούντα αν ανέπαυσε τον ηλικιωμένο, αλλά δεν τον βοήθησε να σώσει ή ακόμα χειρότερα τον έσπρωξε να χάσει την ψυχή του;

Ελπίζοντας ότι το παραπάνω περιστατικό συνέβη εν αγνοία των υπευθύνων, διατηρούμε την ανωνυμία του ιδρύματος και της Ιεράς Μητροπόλεως στην οποία ανήκει, και παρακαλούμε τους υπευθύνους του Γηροκομείου να αφαιρέσουν από την επίσημη σελίδα τη συγκεκριμένη δραστηριότητα. Επειδή, μάλιστα, στην ανάρτηση προαναγγέλλεται συνέχιση της συνεργασίας του γηροκομείου με τη «Νέα Ακρόπολη», καθώς όπως αναφέρεται, «η συνεργασία τους ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς!!!», ζητάμε από την ίδια την Ιερά Μητρόπολη να ενεργήσει προς αποτροπή παρόμοιας εκδήλωσης, διακόπτοντας κάθε συνεργασία με τη «Νέα Ακρόπολη», προστατεύοντας ως οφείλει τους ηλικιωμένους.

Παράλληλα εφιστούμε την προσοχή σε κάθε εκκλησιαστικό ίδρυμα και σε κάθε άνθρωπο που έχει ως προτεραιότητα τη σχέση του με το Χριστό, να έχουν τεταμένη την προσοχή, διότι οι καιροί είναι πονηροί και το μυστήριο της ανομίας επεκτείνεται. Η άγνοια είναι ο καλύτερος σύμμαχος της Νέας Εποχής και η αμέλεια των ποιμένων, είναι συνέργια στο πνευματικό έγκλημα. Οι δε απλοί πιστοί οφείλουμε να μην προσπερνάμε αδιαμαρτύρητα τέτοιες πρακτικές και να ενεργούμε εντός των εκκλησιαστικών πλαισίων για την αποτροπή τους, διότι η αδιαφορία και η δικαιολόγηση των αδικαιολογήτων, μας καθιστούν συνυπεύθυνους.


[i]     Συνοδική Επιτροπή επί των Αιρέσεων ΟΜΑΔΕΣ ΑΣΥΜΒΙΒΑΣΤΕΣ ΜΕ ΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΠΙΣΤΗ

Ἐξωχριστιανικές καί παραθρησκευτικές ὁμάδες

https://www.ecclesia.gr/greek/holysynod/commitees/heresies/omades_outchrist.html