ΕΞΩΔΙΚΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ-ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

ΕΝΩΠΙΟΝ ΠΑΝΤΟΣ ΑΡΜΟΔΙΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ ΚΑΙ ΑΡΧΗΣ

ΕΞΩΔΙΚΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ-ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας με την επωνυμία «ΕΣΤΙΑ ΠΑΤΕΡΙΚΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ» που εδρεύει στο Μαρούσι Αττικής, επί της οδού Θέσπιδος αρ.  11

ΠΡΟΣ

Τον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, που εδρεύει στο Μαρούσι Αττικής, επί της οδού Ανδρέα Παπανδρέου αρ. 37

κ. υπουργέ, Χριστός Ανέστη!

Μας ενημέρωσαν γονείς ανήλικων μαθητών από διάφορα σχολεία, ότι προβλήθηκε στα παιδιά κατά τη διάρκεια διδακτικών ωρών στην τάξη, λίγες ημέρες πριν τις διακοπές του Πάσχα, ένα βίντεο κινουμένων σχεδίων με τίτλο «Πάσχα: τι γιορτάζουμε; Η ιστορία του Πάσχα για παιδιά (Νηπιαγωγείο - Δημοτικό)»[1].

Σε αυτό το βίντεο, το οποίο τεχνικά είναι εξαιρετικά χαμηλής ποιότητας, εμφανίζεται ο Χριστός ως μάγος που κάνει θαύματα με ένα ραβδί στο χέρι, ενώ οι μαθητές Tου τον χειροκροτούν, σαν να είναι ένας «σόουμαν». Επιπλέον, εμφανίζεται στον κήπο της Γεσθημανής, αντί για την αγωνιώδη προσευχή Του, να διαλογίζεται σε στάση του λωτού της γιόγκα!

Το βίντεο αυτό, παρά την καταφανή αντίθεσή του με το περιεχόμενο της χριστιανικής πίστης και μάλιστα με το νόημα της εορτής του Πάσχα, φέρεται να έχει λάβει έγκριση από το υπουργείο παιδείας για την προβολή του στα σχολεία!

Το συγκεκριμένο βίντεο αναρτήθηκε στο κανάλι του youtube «Μαθαίνουμε κι αλλιώς» και έχει περισσότερες από 757.000 θεάσεις, τη στιγμή που συντάσσεται το παρόν, γεγονός δυσεξήγητο από τη χαμηλή ποιότητα των γραφικών και από το ότι υπάρχουν δεκάδες παρόμοια βίντεο κινουμένων σχεδίων πολύ καλύτερης ποιότητας, όπου ακολουθείται η ευαγγελική διήγηση. Η μοναδική εξήγηση για τη μεγάλη θέαση του εν λόγω υλικού, είναι η επίδειξη σε χιλιάδες ελληνικά σχολεία (άλλωστε το βίντεο είναι στα ελληνικά) και ο πολλαπλασιασμός των θεάσεων από την αναζήτηση του βίντεο στο σπίτι, από τα παιδιά που το είδαν στο σχολείο.

Το επίμαχο βίντεο παρουσιάζεται ως ένα κατηχητικό έργο, ενώ στην πραγματικότητα προσφέρει αντικατήχηση, αφού διδάσκει τις αντίθετες αξίες με εκείνες του Ευαγγελίου, σπέρνοντας σε μικρά παιδιά το σπόρο της πανθρησκείας, όπου η προσευχή (επίκληση στον Θεό) θεωρείται ίδιο πράγμα με τη γιόγκα (επίκληση στον διάβολο). Έτσι μπερδεύονται τα βαπτισμένα παιδιά, νομίζοντας ότι για να είναι χριστιανοί πρέπει να ασκηθούν στη γιόγκα! Ενώ στην πραγματικότητα, για να είναι χριστιανοί ΔΕΝ πρέπει να κάνουν γιόγκα. Εμφανίζονται τα θαύματα του Χριστού ως μαγικά τρικ που γίνονται για να αποσπάσουν τον θαυμασμό των άλλων, ενώ αντιθέτως ο Χριστός απέφευγε την προβολή, διδάσκοντας ότι τα καλά έργα πρέπει να γίνονται με κίνητρο την αγάπη για τον πλησίον και όχι το θαυμασμό των άλλων, ενώ η δημοσιοποίησή τους, ακυρώνει την πνευματική τους αξία.

Επιπλέον, με την παρουσίαση του Χριστού, των Αγγέλων, των Αποστόλων και των Μυροφόρων ως καρικατούρες που πανηγυρίζουν σαν να βρίσκονται σε γήπεδο, ή πετούν σαν κινηματογραφικοί υπερήρωες με μπέρτα, προσβάλλεται ευθέως κάθε ορθόδοξη συνείδηση, χάνεται το αίσθημα της ευλάβειας και καλλιεργούνται στους μικρούς θεατές αισθήματα αποϊεροποίησης και ισοπέδωσης, που στερούν από τους μαθητές τη δυνατότητα να δουν το πρόσωπο του Χριστού με σοβαρότητα, ώστε να εντρυφήσουν στον πλούτο της πίστης μας.

Συνεπώς, αυτά που προωθεί το ως άνω έργο κινουμένων σχεδίων, δεν συνάδουν με τη συνταγματική αποστολή της παιδείας για ανάπτυξη της εθνικής και θρησκευτικής συνείδησης των μαθητών (άρθρο 16 παρ. 2 Σ.), την οποία οφείλετε εσείς πρώτος από την υπεύθυνη θέση σας, να υπηρετείτε και ως εκ τούτου δεν έχουν θέση στα σχολεία της χώρας μας.

Για το λόγο αυτό, ως Έλληνες Χριστιανοί πολίτες και γονείς, ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΟΜΑΣΤΕ έντονα για την παροχή αδείας από το υπουργείο σας, στο συγκεκριμένο αντικατηχητικό και βλάσφημο έργο, το οποίο κατά χιλιάδες είδαν φέτος οι μαθητές του νηπιαγωγείου και του δημοτικού πριν το Πάσχα.

Υποθέτοντας ότι προσωπικά εσείς, καμία γνώση δεν έχετε του συγκεκριμένου βίντεο και της παρεχόμενης αδείας, σας ΚΑΛΟΥΜΕ να ανακαλέσετε ως αρμόδιος υπουργός την άδεια προβολής της συγκεκριμένης ταινίας κινουμένων σχεδίων μικρού μήκους, καθώς και παρομοίου περιεχομένου ταινιών που αναπαριστούν τον Χριστό ως καρικατούρα και μειώνουν την αξία Του στα μάτια των βαπτισμένων στο όνομά Του μαθητών.

Τέλος, σας ΚΑΛΟΥΜΕ να δώσετε ιδιαίτερη προσοχή στην ανάπτυξη της ορθόδοξης συνείδησης των μαθητών, ως έχετε ηθική και συνταγματική υποχρέωση, ώστε να μη στερηθούν και άλλες γενιές το θησαυρό του ορθοδόξου βιώματος και να οικοδομηθούν υγιείς χαρακτήρες, μακριά από την απουσία νοήματος στη ζωή και τα επακόλουθά της, τη βία, τις εξαρτήσεις, την κατάθλιψη. Το μοντέλο της άθρησκης εκπαίδευσης απέτυχε. Μην επιτρέψετε να ζημιωθούν και άλλες γενιές μαθητών από τη συστηματική αθέτηση του θεμελιώδους για την υπόσταση του Ελληνικού Έθνους, άρθρου 16 παρ. 2 του Συντάγματος. Ἄφετε τὰ παιδία καὶ μὴ κωλύετε αὐτὰ ἐλθεῖν πρός με, τῶν γὰρ τοιούτων ἐστὶν ἡ βασιλεία τῶν οὐρανῶν. (Ματθ. ιθ’ 14.2)

Μαρούσι 15/5/2024

ΕΣΤΙΑ ΠΑΤΕΡΙΚΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ
ΑΣΤΙΚΗ ΜΗ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ
Θέσπιδος 11  ΜΑΡΟΥΣΙ
ΤΗΛ. 210 8025211 Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

[1] https://www.youtube.com/watch?v=9tuqn_LDNkQ