Η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κα Νίκη Κεραμέως και η αγάπη της για τα τζαμιά της Αθήνας
Διαβάζουμε στο http://makkavaios.blogspot.com/2019/09/blog-post_78.html
Ξαφνικός έρωτας της Κεραμέως με τα τζαμιά της Αθήνας
Ξενάγηση... τουρκολαγνείας διοργανώνει ίδρυμα, που τελεί υπό την αιγίδα του υπ. Παιδείας
Οθωμανολαγνεία και τουρκολαγνεία επί πληρωμή υπό την αιγίδα του υπουργείου Παιδείας! Το Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης, ένας οργανισμός που τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Παιδείας, διοργανώνει σήμερα το απόγευμα ξενάγηση στην Πλάκα για να «διαφημίσει» το οθωμανικό παρελθόν της πόλης.
Η πρόσκληση που απέστειλε ο οργανισμός τις προηγούμενες ημέρες προϊδέαζε: «Ποιο ήταν το σπίτι του κατή; Τι ήταν ο μεντρεσές; Πόσα τζαμιά υπήρχαν στην Πλάκα; Πού ήταν ο τεκές των Μεβλεβήδων; Πού βρισκόταν το ωραιότερο τζαμί; Ποιο είναι το παλαιότερο σπίτι που σώζεται; Είναι μεταξύ των θεμάτων που θα πραγματευτούν στην ξενάγηση στο κέντρο της Αθήνας».
Οι διοργανωτές υποστηρίζουν ότι όσοι συμμετάσχουν θα έχουν την ευκαιρία να ανασυνθέσουν «τις ψηφίδες της άγνωστης σχεδόν ιστορίας της περιόδου αυτής», καθώς και ότι ψάχνοντας τα κρυμμένα ίχνη θα ανακαλύψουν τα μυστικά της οθωμανικής Αθήνας στη γειτονιά της Πλάκας, την καθημερινότητα των Ελλήνων στην τουρκοκρατούμενη Αθήνα και ποιο σημείο της Πλάκας ήταν το θρησκευτικό κέντρο των Τούρκων.
Βέβαια, όσοι θελήσουν από περιέργεια να πάνε στον περίπατο αυτό πρέπει να βάλουν και το χέρι στην τσέπη, μια και η «λαγνεία» για το οθωμανικό παρελθόν της Αθήνας κοστίζει. Το κόστος της ξενάγησης οι διοργανωτές το έχουν ορίσει σε 10 ευρώ για τους ενηλίκους και στα παιδιά έως 15 ετών η τιμή είναι πέντε ευρώ το άτομο με υποχρεωτική τη συνοδεία ενηλίκου.
Το Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης λειτουργεί υπό το Εθνικό Κέντρο Ερευνας και Διάσωσης Σχολικού Υλικού (ΕΚΕΔΙΣΥ). Αξίζει να σημειωθεί ότι το ΕΚΕΔΙΣΥ και το Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης τελούν υπό την αιγίδα του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, ενώ το Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης είναι μέλος του Δικτύου Μουσείων και Πολιτιστικών Φορέων Ιστορικού Κέντρου Αθηνών.
Σκοπός του Μουσείου Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης, σύμφωνα και με το καταστατικό του, είναι η προαγωγή των αξιών της ελληνικής παιδείας, της ελληνικής εκπαίδευσης και του ελληνικού πολιτισμού μέσω δραστηριοτήτων που αφορούν την παιδεία, την εκπαίδευση, τα γράμματα και τον πολιτισμό.
Οι σκοποί αυτοί επιτυγχάνονται μέσα από τις δράσεις, τις εκθέσεις και τα προγράμματά του. Ο περίπατος στην «οθωμανική» Αθήνα, ωστόσο, δεν μπορεί να ταυτιστεί απόλυτα με τους σκοπούς του ΕΚΕΔΙΣΥ και του Μουσείου Σχολικής Ζωής και προφανώς δεν εξυπηρετεί πραγματικά αυτούς τους σκοπούς.
Ερωτήματα προκύπτουν για τους σκοπούς και τις επιδιώξεις που έχουν οι διοργανωτές από αυτή την ξενάγηση. Τη στιγμή που ο Ερντογάν εδώ και χρόνια είχε εμμονή με την επαναλειτουργία του τζαμιού «Φατίχ» στη Ρωμαϊκή Αγορά, εγκαλώντας μάλιστα την Αθήνα σε κάθε ευκαιρία ότι δεν το επαναλειτουργεί, έρχεται τώρα ένας φορέας, που τελεί μάλιστα υπό την αιγίδα του υπουργείου Παιδείας, να πλειοδοτήσει σε τουρκολαγνεία.